2 comentarii la „CINE ARE DREPTATE?

  1. Domnule Brancu,vreau sa va fac niște precizări în legătură cu filmulețul postat pe internet de catre Irinel Columbeanu azi,cel facut in timpul unei ședinței cu phihologul…In primul rand din cate stiu eu,un consult de acest trebuie sa ramana stric personal copil-psiholog si parintelor se spun concluzile doar,insa nu stiu cum si-a permis filma domnul Columbeanu, si apoi sa faca publica acest filmulet.In al doilea rand nu cred ca,Irina a dat acele raspunsuri in filmulet pentru ca un copil de 4 ani nu vorbeste asa iar in filmulețul facut in America nu parea deloc o fetita traumatizata.In al treilea rand,un psiholog urmareste sa inteleaga dificultatile actuale ale copilului si sa traseze istoria acestora (debutul, evolutia, impactul asupra anturajului) fara a-l judeca nici pe copil si nici pe parintii acestuia. Aceasta incercare de intelegere semnifica faptul ca atat psihologul cat si parintii discuta de la egal la egal. Plecand de la aceasta prima intrevedere poate fi facuta si o directionare spre alti specialisti : psihiatru, logoped, psihomotrician, etc.
    Apoi este primit si copilul de unul singur (exceptie facand copiii mici care nu pot tolera despartirea de parintii lor si care sunt intervievati sau examinati in prezenta acestora). Copilul are la dispozitie materiale (hartie, creioane, culori, plastilina, jucarii) cu care poate (daca doreste) sa exprime ceea ce are de spus. Ceea ce el spune prin desen, modelaj sau joc este decodificat de psiholog. De asemenea , psihologul se poate folosi de teste intelectuale sau proiective pentru mai buna cunoastere si diagnosticare psihologica a copilului. Psihoterapeutul incearca sa stabileasca o relatie calda si apropiata cu copilul. El foloseste aceasta relatie pentru a incuraja copilul sa-si exprime sentimentele si sa gaseasca moduri alternative de comportament. Ingaduinta este importanta si criticile sunt evitate ceea ce nu implica, bineinteles, aprobarea tuturor aspectelor comportamentului copilului. La inceput, copilul il percepe adesea pe psihoterapeut ca pe un „agent” al parintilor si se asteapta ca el sa le impartaseasca parerile si atitudinile. Din acest motiv este de preferat amanarea discutiei legate de problemele prezente pana ce se castiga increderea copilului prin discutarea unor probleme neutre care il intereseaza.
    Chiar daca atat parintii cat si copilul sunt chemati la intrevederi individuale cu psihologul, in majoritatea cazurilor este importanta reunirea tuturor membrilor familiei (mama, tata, frati) pentru o discutie cu psihologul care urmareste sa identifice relatiile intrafamiliale.
    In final, in momentul in care psihologul este in masura sa fixeze un diagnostic, el va face o propunere de ajutor (sprijin, interventie, terapie) psihologic care va fi prezentata si explicata parintilor si eventual copilului (in functie de varsta sa). El va oferi informatii clare, va incuraja intrebarile si discutiile.Întrebarea mea,e s-a facut un consultul copilei si fata in fata cu Monica si Irinel Columbeanu?Ca sa se vada reactia ei,in legatura cu ei?I.Columbeanu nu poate fi model de tatal!

  2. Mda…Divortul dintre Elan si Mihaela a avut si el un pic de scandal acolo..sa ne reamintim scrisoarea Mihaelei deschisa catre presa in care spunea ce spunea despre Elan..in fine…nu a fost tocmai un divort elegant..mai degraba al Amaliei cu Nastase…
    Cat despre cazul Columbeanu..Monica s-a vazut cu sacii in caruta si a uitat ca domnul Irinel a ridicat-o tot el o poate si dobori…sunt de parere ca totusi fetita ar trebui sa ramana la Irinei…Monica nu mi se pare suficent de matura..poate gresesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *